Quinta da Baronesa este un refugiu rezidențial modern proiectat de Studio Arthur Casas, o echipă de designeri, arhitecți și urbanisti cu proiecte în întreaga lume. Casa a fost proiectată ca un refugiu de weekend pentru un cuplu tânăr cu doi copii și a fost construită în 2010 la periferia orașului Sao Paulo din Brazilia.

 

Întreaga structură acoperă o suprafață de aproape 1000 de metri pătrați și oferă spații generoase de locuit și recreere. Deoarece a fost construită pe un teren foarte abrupt, clădirea este terasată. Acest lucru îi permite să ofere o tranziție lină și fără probleme între diferitele volume și etaje, rămânând aproape imperceptibilă de la nivelul străzii.

 

Zonele private sunt situate la etajul superior. Nivelurile inferioare conțin spațiile comune. Tranziția dintre ele este treptată și naturală. Topografia accidentată a terenului este parțial responsabilă pentru întregul design și structura casei. În același timp, a adus câteva vederi superbe asupra cursului de aur și a întregului peisaj din spatele acestuia.

 

Principalele materiale utilizate pentru proiect includ lemnul și cărămida. Cărămizile provin din structuri demolate anterior și oferă casei un aspect diversificat. Modul în care diferitele nuanțe se combină pe fațade este fermecător, cu un indiciu de rustic.

 

O scară mare se află la baza structurii, în interiorul unei cutii verticale compacte, cu deschideri mari, care permit luminii să pătrundă și să ofere vederi extinse ale împrejurimilor. În dreapta scării se află spațiul și teatrul de acasă, acesta din urmă fiind integrat într-o cutie în consolă care funcționează ca o trambulină pentru piscina de mai jos.

 

Principala zonă socială este compusă dintr-un spațiu de locuit, bucătărie și zonă de luat masa. Deși aceste funcții fac parte din același plan de etaj deschis, fiecare își păstrează individualitatea prin detalii de design subtile.

 

Caracteristica dominantă în zona de zi este un șemineu suspendat. Canapeaua și scaunele sunt organizate în fața ei, formând o zonă de relaxare confortabilă și primitoare, cu o măsuță de cafea în centru și delimitate de un covor cu dungi cu culori inspirate de toamnă.

 

Bucătăria și zona de luat masa sunt conectate și se deschid spre o curte. O grădină verticală adăpostește spațiile și le oferă intimitate, oferind în același timp o ambianță proaspătă și vibrantă. Ușa mare din sticlă pivot face tranziția între spațiile interioare și exterioare perfectă și naturală, fără a obstrucționa priveliștile.

 

Primul etaj conține zona privată. Este separat în două secțiuni printr-un coridor. În total, acest etaj găzduiește 5 apartamente. Cele două secțiuni includ o zonă pentru familie și o a doua pentru oaspeți. Toate camerele se deschid spre balcoane mari cu pergole în consolă. La etajul al doilea, deschiderile mari de pe fiecare parte alocă lumină pentru a intra în cutia scării.

 

Generoasa piscină infinită este încadrată de punți din lemn. O extensie în consolă a volumului din stânga scării servește ca o trambulină, fiind în același timp un detaliu arhitectural interesant.